MENU
Success Stories

Recognoil firmy TechTest uspěl u Škody Auto i Elona Muska

Vyvinuli detektor, který odhalí nečistoty kovových povrchů do nejmenších detailů. Recognoil® 3W na pohled připomíná elegantní pistoli. Schopnosti má ale jako super výkonný digitální fotoaparát, který znečištění povrchů přesně zobrazí ve 400 000 bodech najednou. Malá firma TechTest, s.r.o. svoji unikátní technologii úspěšně komercializovala…

Výrobek TechTestu využívá třeba Škoda Auto. Na kontě má ale i pohádkovou spolupráci s americkým gigantem SpaceX. Jaká byla její cesta k úspěchu? A proč bylo Středočeské inovační centrum zásadním partnerem pro vývoj Recognoilu i rozvoj celé firmy?

Na fotografii jsou jednatelé TechTest, s.r.o. Ing. Petr Chábera (vlevo) a Ing. Michal Zoubek

 „Věděli jsme, že průmysl má poptávku po přístroji, který by přesně zjistil, kde je kovový povrch znečištěný,“ říká jednatel Techtestu Ing. Petr Chábera . Pracovníci v lakovnách nebo galvanovnách běžně pracovali s výrobky, aniž by měli jistotu, že je jejich povrch čistý. Dobrá kontrola prostě neexistovala, takže předúpravy průmyslových povrchů byly svým způsobem sázkou do loterie. „Ale při dnešních nárocích výroby na minimální zmetkovitost se takto přeci pracovat nedá,“ zdůrazňuje inženýr Chábera, který se problémem zabýval už při své diplomové práci na ČVUT.

Už tehdy byl známý fyzikální princip detekce oleje a maziv na kovu a v průmyslu se používala metoda, kdy pomocí UV výbojky na povrch posvítíte a pak sledujete, jestli se na kovu objevují odlesky. Jenže nikdo je neuměl přesně změřit, rychle spočítat a zároveň zobrazit. Když se Petru Cháberovi ještě v rámci studia podařilo detekovat na kovovém povrchu otisky prstů a změřit olejové vrstvy, ještě netušil, že je to začátek úspěšného podnikatelského příběhu. A že na své metodě o tři roky později založí byznys spolu s dalšími kolegy z ČVUT.

Čtveřice jednatelů TechTestu (zdroj: prezentace firmy)

Vystoupit z komfortní zóny do rizika

Tým techniků se postupně inspiroval u stávajících řešení na trhu a aplikoval všechny jejich dobré vlastnosti. Rychlost, efektivitu, jednoznačnost i přesnost měření. „Tak jsme vytvořili nové lepší řešení a když jsme v roce 2011 ověřili poptávku u dvou potenciálních klientů, dokázali jsme si, že je naše technologie funkční i ekonomicky životaschopná. Zákazníci za ni byli ochotni zaplatit solidní peníze,“ líčí Petr Chábera moment, kdy se rozhodli založit startup.

TechTest dlouho běžel samospádem. „Zákazník nám poslal poptávku a kdo mu byl nejblíže, tak za ním vyjel,“ vzpomíná s úsměvem další ze čtveřice jednatelů Ing. Michal Zoubek. „Asi osm let jsme si hráli s vývojem technologie a když jsme měli v ruce už druhou generaci detektoru Recognoil, došlo nám, že se všichni musíme do firmy naplno položit,“ vysvětluje inženýr Zoubek s tím, že to v praxi znamenalo velký risk. Vystoupit z komfortní zóny zaměstnanců se stabilním příjmem, kteří TechTest dělají nadšeně, ale fakticky jen jako vedlejšák.

Start raketu Falcon firmy SpaceX (ilustrační foto: freepik.com)

Výborný feedback od SpaceX

Pohádky se občas dějí. Do malé středočeské firmy, která kromě webu v anglické mutaci ještě neměla profesionální propagaci, zavolal jednoho dne ředitel divize amerického gigantu SpaceX. Když požádal o zaslání detektoru Recognoil, aby jím firma vizionáře Elona Muska zkontrolovala povrch trubek svých kosmických raket, byl to pro TechTest povznášející pocit. „A zároveň silný impuls, proč firmu profesionalizovat a byznys dále rozvíjet,“ zdůrazňuje Petr Chábera. Hladké a jednoduché to ale nebylo. „Museli jsme zariskovat. Neměli jsme záruku, že dostaneme zaplaceno. Nakonec jsme se ale domluvili a dostali výbornou zpětnou vazbu, že náš ruční detektor vytištěný ještě na 3D tiskárně jejich problém vyřešil,“ popisuje Michal Zoubek.

Zájem o Recognoil rostl a s tím se zvětšovaly nároky na jeho schopnosti a podobu, ale zároveň i na celý TechTest, který se potřeboval proměnit ze startupu na strategicky řízenou firmu. „Proto jsme se spojili se Středočeským inovačním centrem (SIC),“ říká jednatel Chábera. V první řadě šlo o to, aby ruční detektor Recognoil získal moderní a zároveň funkční design. „Díky SIC programu INO:EX jsme na jeho tvorbě spolupracovali s průmyslovým designérem Martinem Tvarůžkem, který nám pomohl promyslet každý detail. Včetně detekční hlavy, tak, aby její aktivní plochu nekontaminovaly nežádoucí látky a mastnota,“ oceňuje Petr Chábera s tím, že TechTest nakonec dosáhl natolik atraktivního designu, že jím významně zvýšil důvěryhodnost produktu pro zákazníka. Program INO:EXnavíc v další fázi pomohl dokončit i samotný vývoj produktu.

Recognoil® 3W (zdroj: TechTest)

Unikátní schopnosti třetí generace Recognoil® 3W

Dnes si tak můžete u TechTestu zakoupit inovovaný detektor už třetí generace. Recognoil® 3Wse stal mobilním přístrojem, který nepotřebuje připojit k tabletu ani počítači, protože mapu znečištění povrchu zobrazuje přímo na svém displeji. Dokážete s ním během několika sekund vizualizovat přítomnost nečistot na kovovém povrchu i na některých typech plastů a kvantifikovat jejich výskyt. Vyhodnocení dat vám navíc zajistí cloudová služba Recognoil®. Detektor připojíte skrze wifi třeba k chytrému telefonu a v cloudové aplikaci pracuje s daty, která jsou neustále aktuální.

Ruční nebo automatizovaný měřicí přístroj využijete při široké škále činností. Klienti jím kontrolují stavy povrchu zejména před lakováním, svařováním, pájením či záměrném nanášení olejových filmů při lubrikaci a konzervaci. Oblíbili si ho díky kombinaci skvělých vlastností. Nečistoty zjistíte velmi rychle a přesně, ale zároveň na naprosto ojedinělé ploše. „Konkurenční firmy dokáží přesně měřit také, ale pouze v jednom bodě. My dokážeme přesně měřit na 400 000 bodech najednou. Tím je náš produkt zcela unikátní,“ vysvětluje Petr Chábera konkurenční výhodu produktu, který TechTest prodává včetně cloudové služby za necelých tři sta tisíc korun.

Zdroj: techtest.cz

Investice se vám přitom bezpečně vrátí za čtvrt až půl roku. S Recognoilem totiž nejen snížíte zmetkovitost a budete vyrábět kvalitnější díly, ale zároveň nastavíte proces výroby tak, že při něm ušetříte peníze za materiál i energie. Příkladem může být Škoda Auto, které Recognoil® 3Wpomáhá nastavovat parametry pro sériovou výrobu. „Aby výrobci vylisovali díl karoserie, musí ten plech nejdřív namazat. Škodovce náš detektor pomáhá definovat minimální možnou tloušťku nánosu či množství oleje, při kterém lze ještě plech vylisovat. Tím ušetří několik tun oleje ročně, ale ve výsledku ušetří i náklady na odmaštění, protože každý díl pak putuje do lakovny, aby se tam oleje zbavil,“ popisuje konkrétní příklady využití Recognoil® 3Wmladoboleslavskou automobilkou Petr Chábera. „Možných aplikací je ale hodně, třeba v rámci leteckého průmyslu, kde můžete kontrolovat povrch podvozku,“ dodává Michal Zoubek.

Spolumajitelé TechTest Petr Chábera (vlevo) a Jan Kudláček (vpravo) na Mezinárodním strojírenském veletrhu spolu se SIC mentorem Alešem Holanem.

Změna mindsetu vlivem SIC mentora

TechTest a Středočeské inovační centrum letos oslaví tři roky úspěšné spolupráce. Na finanční podporu v rámci programu INO:EX, která pomohla s inovací designu i s vývojem samotné technologie, navázaly ještě dvě fáze SIC mentoringového programu Platinn. TechTest se rozhodl využít úspěšného mentora Aleše Holana, který čtveřici technicky založených jednatelů pomohl zvládnout každodenní napětí mezi vývojem a byznysem. „Teprve Aleš nás naučil myslet tak, jak myslí byznysmeni. A v tom nám velmi pomohl,“ konstatuje jednatel Petr Chábera.

„Až díky Platinnu jsme začali aktivně obchodovat. Už nečekáme, jestli se nám zákazník ozve. Naučili jsme se dělat průzkum trhu. A výrazně jsme zlepšili svoji schopnost profesionální prezentace. Navíc jsme si přesně definovali role, takže každý z jednatelů dnes dělá to, v čem je nejsilnější,“ vyzdvihuje konkrétní přínosy první fáze Platinnu Michal Zoubek. A co si TechTest odnesl z fáze druhé? „Sestavili jsme si business plán na několik let dopředu. Díky spolupráci s expertem se letos chystáme ztrojnásobit obrat a expandovat na zahraniční trhy,“ uzavírá Petr Chábera.

Kvalitu produktu Recognoil® 3W potvrdilo i ocenění RedDot, které detektor získal za svůj design v červnu 2023 v Essenu. Vlevo Michal Zoubek s manželkou Silvií. (zdroj: TechTest).