MENU
Success Stories

V laboratoři středočeského Santiaga Chemikálie vznikají inovace pro celý svět   

Její chemikálie, expertízy i inovativní technologie využívají nejprestižnější výzkumné instituce i nadnárodní farmaceutické firmy v Evropě, USA či Asii. Co stojí za úspěchem startupu, který každoročně zvyšuje obrat o 50 % a jak inovace a rozvoj Santiaga podpořilo SIC?

Znáte středočeský startup, jehož inovace obletěly svět? Santiago Chemikálie, s.r.o. dokázala vyrobit látku Remdesivir, když ji vědci kriticky potřebovali pro boj s covidem. Santiago Lab už připravila stovky unikátních molekul, které pomáhají ve výzkumu a léčbě závažných onemocnění včetně rakoviny.

Přečtete za 8 minut

„Obcházel jsem laboratoře, ptal se, co jim tam chybí a odnesl jsem si dlouhý seznam chemikálií, které nebyly na trhu, nebo byly příšerně drahé. Chtěl jsem je zpřístupnit,“ líčí CEO Santiaga Chemikálie Kryštof Šigut, proč začal podnikat a proč si v roce 2018 otevřel Santiago Lab. Zaměstnal v ní jen několik chemiků, všichni ale měli zkušenostmi ze špičkových zahraničních laboratoří a doktorát z organické chemie. 

Malý tým vyrazil do rizika zakázkového výzkumu na míru. Byla to živelná jízda, kde každý klient mohl být poslední. Jenže Santiago zvládalo kvalitně připravit těžko dostupné látky pro vývoj důležitých léků, a to levněji než konkurence. A vydobylo si pověst partnera, který nikdy nezneužije zákazníkovo know-how. Byznys stál na pevných nohou. „I když to pořád byl trochu chaos, potřebovali jsme do firmy integrovat pravidla, procesy a nastavit směr. V tom nám dost pomohlo Středočeské inovační centrum (SIC), když nám doporučilo svého mentora. Čerpal jsem jeho zkušenosti z úspěšných firem a díky tomu jsem naše procesy zautomatizoval a některé činnosti delegoval,“ vysvětluje Kryštof Šigut přínosy programu Platinn.  

Co Santiago zrealizovalo díky SIC

Inovace pro řešení globálních výzev 

Díky strategii si Santiago udělalo jasno: vedle přípravy látek pro výzkumné účely vybuduje portfolio vlastních produktů. „Za finance SIC jsme udělali syntézu šesti nukleosidů, které jsou aktivní třeba proti viru žloutenky nebo HIV,“ zmiňuje Kryštof Šigut výsledek programu INOvuj produkt, kterým své portfolio startup odstartoval. Největší výzvu a boom měl tým kralupských chemiků právě před sebou… Začal se psát rok 2020 a svět zděšeně odhaloval virové onemocnění covid-19. „Věděli jsme, že přichází lavina a chtěli jsme se aktivně zapojit do boje s pandemií. Vědci na celém světě hledali lék a potřebovali molekuly Remdesiviru, ke kterému upínali největší naděje. Jenže Remdesivir tehdy pro výzkumné účely téměř nikdo nevyráběl. Zoufale chyběl,“ vzpomíná Kryštof Šigut. 

Chemická struktura Remdesiviru (GS-5734) z kuchyně Santiago Lab (foto: Santiago Chemikálie)

Právě s podobnými molekulami na bázi Remdesiviru naštěstí chemici Santiaga už zkušenost měli. V rámci svého výzkumu, který dělali před půl rokem. Tušili, že ho dovedou připravit. Malý tým reagoval flexibilně a okamžitě vrhl celou svoji kapacitu do řešení doslova globální společenské výzvy. Obtížný postup syntézy Remdesiviru zveřejnil jeho americký výrobce, v podmínkách Santiaga byl ale těžko proveditelný. „Zkoušeli jsme ho inovovat a tím jsme v podstatě vytvořili novou technologii výroby, která syntézu značně zkrátila a zefektivnila,“ konstatuje majitel Santiaga Chemikálie. Co standardně zabere dva roky, zvládl malý startup za čtyři měsíce. Remdesivirem začal zásobovat akademická výzkumná pracoviště i farmaceutické firmy v Evropě, USA nebo třeba v Japonsku a Jižní Koreji.  

„Stali jsme se ve světě známí a vybudovali jsme si v něm řadu kontaktů,“ vyzdvihuje dynamický moment podnikání Kryštof Šigut. Santiago díky úspěchu zahájilo spolupráci například s americkou Johns Hopkins University, jejíž výzkum léků patří k nejlepším na světě. Odstartovalo ale i nové komerční projekty třeba s izraelským Weizmann Institute od Science, který patří do desítky nejprestižnějších výzkumných institucí vůbec a jehož spin-offu Santiago pomohlo připravit prototyp nového léku na koronavirus. Výčet klientů ze světa by byl dlouhý. Obrat Santiaga roste každoročně o polovinu a devadesát procent tvoří právě byznys se zahraničními partnery. Zejména s malými startupy v Silicon Valley.  

Rychle reagovat na prudké změny  

Úspěch s Remdesivirem nasměroval firmu ještě výrazněji k vlastním produktům. Její portfolio dnes každoročně roste o 100 %. Santiago Lab vyvinula například set dalších čtyř antivirotických látek AVIROMIX, které spolu s Remdesivirem doporučila WHO jako nejnadějnější možná léčiva proti covidové nákaze. Santiago dnes Aviromix distribuuje po celém světě a zvládne ho kamkoli doručit během osmačtyřiceti hodin. Prvních sto setů ale putovalo jen kousek za Prahu do výzkumného centra BIOCEV, s jehož Mikrobiologickým ústavem navíc Santiago zahájilo výzkum pro novou generaci antibiotik. „Bakterie totiž neustále mutují. Jejich odolnost na antibiotika přerůstá v ohromný problém, a svět zatím do výzkumu a vývoje mnoho neinvestuje,“ zdůrazňuje Kryštof Šigut. Společný projekt mikrobiologů a kralupských chemiků právě proto směřuje k přímé aplikaci ve farmaceutickém průmyslu.  

inovace proti virům
Set antivirotických látek Aviromix (foto: Santiago Chemikálie) 

Santiago Chemikálie tvoří stále jen malý tým dvanácti mimořádně kompetentních odborníků. A i když Kryštof Šigut plánuje jejich počet navýšit, považuje ho za jednu z předností firmy. Oproti konkurenci totiž Santiago dokáže velmi flexibilně reagovat na prudké změny a vyniká efektivní komunikací s klientem, která se odehrává napřímo mezi chemiky, což celý byznys výrazně urychluje. „Především ale společnost Santiago Chemikálie vyniká mimořádnou odborností, odvahou riskovat a vysokou inovativností,“ říká Ing. Jiří Janata z Mikrobiologického ústavu AV ČR. 

Tým chemiků z Kralup nad Vltavou dokáže jako jediný na světě připravit chemické látky tak, že slučuje organické molekuly s těmi biologickými. Chemická kuchyně Santiago Lab už uvařila světu stovky zcela unikátních molekul a je docela možné, že nejlepší menu teprve přijde. Třeba nový lék na rakovinu prsu na bází ADC, jehož molekuly Santiago připravilo a který se brzy začne testovat na zvířatech a poté na lidech.  

Santiago, firma roku
Santiago Chemikálie, s.r.o. se stala firmou roku v soutěži PwC Firma roku 2023 Středočeského kraje. Kryštof Šigut mezi kolegy. (foto: firmaroku.cz)