MENU
Success Stories

Digitální avatar pro zdraví zaměstnanců. Slibný projekt firmy MagicWare a FBMI ČVUT

Kam nemůže lékař, může avatar. Třeba na výrobní linku, kde se vyplatí sledovat známky únavy fyzicky pracujících zaměstnanců. Nebo k vám domů, když chcete zdravotní prohlídku bez návštěvy ordinace.

IT firma MagicWare a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT totiž spojily síly, aby do telemetrie ve zdravotnictví přinesly nová inovativní řešení. Na začátku jejich spolupráce přitom stálo jedno netradiční „rande“ SIC. Jak proběhlo? A jaké celospolečenské přínosy mezioborová spolupráce slibuje?

„Hledali jsme nový obor, do kterého bychom se mohli pustit,“ vzpomíná Tomáš Novosad, jak jeho IT společnost MagicWare reagovala na covidovou pandemii, která v podstatě ze dne na den drasticky oslabila její stěžejní klientelu v oblasti cestovního ruchu. Naštěstí byl informační systém firmy MagicWare univerzální a své softwarové produkty byla společnost zvyklá adaptovat na míru specifickému prostředí zákazníků.

Návrh padl logicky na zdravotnictví, konkrétně na zdravotní telemetrii, která monitoruje stav pacienta či uživatele na dálku. „Viděl jsem, že je to při pandemii potřeba, ale zároveň jsem věděl, že je u nás celkově nedostatek doktorů a chybí tu technologie v oblasti telemetrie, které mohou lidem velmi pomoci,“ říká CEO Tomáš Novosad.

CEO MagicWare Tomáš Novosad v sídle firmy prezentuje platformu PROFI-LOG (zdroj: SIC)

Úspěšný výstup z komfortní zóny na speed datingu SIC

Psal se rok 2021, když zakladateli MagicWare přišla pozvánka Středočeského inovačního centra Na minutku s vědci. „Vědecké rande“ slibovalo v Česku neobvyklý, ale v zahraničí velmi populární a úspěšný formát speed datingu, právě na téma telemedicína a moderní technologie ve zdravotnictví. „Věděl jsem, že mě čeká trošku výstup z komfortní zóny, protože se budu představovat potenciálním partnerům z výzkumné, soukromé či veřejné sféry u kulatého stolu, pod časovým limitem dvou minut,“ popisuje Tomáš Novosad pravidla hry. „Ale moderátor SIC přesně vysvětlil, co máme v elevator speech zdůraznit, byl důvěryhodný a hodně pomohlo i celkově optimistické prostředí,“ dodává k akci, kterou SIC uspořádalo ve spolupráci s ČVUT.

Speed dating, který odstartoval úspěšnou spolupráci FBMI a MagicWare (zdroj: SIC)

Výsledek předčil očekávání. „Za dvě hodiny jsem získal vhled do mentality potenciálního zákazníka, ale také jsem měl 40 kontaktů, které bych na zahraniční konferenci získával dva dny,“ zdůrazňuje CEO MagicWare. Už v rámci speed datingu si přitom domluvil předběžnou spolupráci se zástupci Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT FBMI. „Diskutovali jsme nad možnými druhy společných vědeckovýzkumných projektů, které by vedly ke komerčním výstupům,“ potvrzuje doc. Patrik Kutílek z Katedry zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva (KZOOO FBMI).

Využijte naši komplexní službu Science4Business a navažte úspěšné partnerství tak jako firma MagicWare a FBMI. Můžete díky ní vymyslet i nová inovativní řešení.

IT firma a akademické pracoviště rychle našly synergii v oblasti zdravotnictví a vývoji technologií pro zdravotnické aplikace. Zatímco KZOOO vyvíjí hardware a software pro asistivní nositelné technologie, tedy pro pomůcky jako jsou náramky, hodinky, tlakoměry a další prostředky pro zdravotnická zařízení či integrovaný záchranný systém, MagicWare ovládá sběr dat ze senzorů, které na lidském těle zdravotní stav sledují. „Do naší platformy PROFI-LOG dokážeme natáhnout data o padesáti fyziologických parametrech z více než tří set zařízení nejrůznějších výrobců,“ popisuje technologické možnosti klíčového produktu MagicWare Tomáš Novosad. Díky datům z nejrůznějších zdrojů dokáže firma nabídnout to, co zásadně potřebují lidé trpící civilizačními nemocemi, totiž holistický přístup. „Například u diabetika nestačí sledovat, kolik má cukru, musíte sledovat i jeho celkovou aktivitu, výdej energie, léky, které bere a vyhodnocovat řadu dalších vstupů včetně jeho zpětné vazby,“ vypočítává s tím, že krása a užitečnost PROFI-LOG spočívá ve schopnosti sledovat celkovou zdravotní situaci člověka. Velké množství dat ale potřebuje odbornou interpretaci, což spadá naopak do kompetence katedry FBMI. Brzy se ukázalo, že speed dating propojil dva velmi komplementární hráče.

Ukázka měření fyziologických funkcí pomocí senzorů a technologie Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT (zdroj: KZOOO FBMI)

Digitální avatar pro bezpečnost zaměstnance i domácí lékařskou péči

Díky FBMI vstoupila MagicWare do Národního centra kompetence a v jeho rámci získaly oba partneři granty na dva společné projekty v hodně patnáct milionů korun. V prvním z nich vznikne samostatně zakoupitelný modul platformy PROFI-LOG, který bude sloužit jako nástroj domácí lékařské péče. Modul zaznamená psychický stav uživatele tím, že odhadne emoce z výrazu jeho tváře, na základě videa pořízeného z kamery notebooku, mobilu či hodinek. Zároveň získá doplňující informace o zdravotním stavu uživatele tím, že si s ním popovídá digitální avatar. Využití bude například pro rehabilitaci uživatele, která může probíhat v jemu komfortních domácích podmínkách, ale třeba i pro prevenci obezity.

Návrh digitálního avatara pro domácí lékařskou péči (zdroj: KZOOO FBMI)

Obdobně funguje i zařízení, které FBMI a MagicWare vyvíjí v rámci druhého společného projektu, jež sníží únavu zaměstnance a zvýší bezpečnost jeho práce na výrobní lince. Zařízení zaznamená psychický stav pracovníka opět na základě analýzy obrazu tváře a zároveň jeho dialogu s digitálním avatarem. „I velké výrobní firmy mají o takovou inovaci zájem, protože v okamžiku, kdy pracovník vykazuje znatelnou míru únavy, zvyšuje se riziko chybných výkonů, ale i úrazů,“ vysvětluje Tomáš Novosad s tím, že v případě odhalené únavy dostane pracovník doporučení na krátký odpočinek či pohybovou aktivitu.

Najděte svého partnera pro výzkum a vývoj díky službě SIC Connect.

První výsledky obou pětiletých projektů očekávají partneři zhruba za rok. Další dva společné projekty už ale v rámci Národního centra kompetence plánují. „Na speed datingu SIC jsme pochopili, že tento formát koncentrované akce může být vysoce efektivní a přínosný a díky této zkušenosti jsme mimochodem získali sebevědomí uspořádat ji sami,“ konstatuje další vliv eventu Tomáš Novosad, jehož firma uspořádala v loňském roce speed dating k telemedicíně v rámci konference LIFMAT a chystá ho v rámci téže konference i letos v říjnu. „Speed dating SIC nám umožnil prezentovat výsledky naší vědecké práce i dalším potenciálním zájemcům z řad firem, se kterými teď můžeme rozvíjet postupy, jak vědu uplatnit v praxi,“ doplňuje docent Patrik Kutílek z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, která patří mezi dlouhodobé klienty SIC.

„Akademický svět a svět komerční jsou velmi rozdílné. Firmu MagicWare jsem spoluzakládal ještě na střední škole a pracuji v ní už bezmála třicet let, ale nadchl mě i vědecký svět tím, že v něm kreativita zpravidla dosahuje vyšší úrovně,“ uzavírá Tomáš Novosad, proč se v důsledku plodné spolupráce s FBMI ČVUT rozhodl na této univerzitě studovat a v příštím roce i učit.