MENU

Proč je AI ve firmách brutálně efektivní? Vysvětluje expert SIC

Díky umělé inteligenci zvládnete vyrábět výrazně levněji a rychleji. Některé procesy urychlíte třeba stonásobně. Pavel Wimmer a jeho společnost DNAi vyvíjí přelomová AI řešení pro široké spektrum firem. Objevte je v rozhovoru s mužem, který pomáhá zavádět umělou inteligenci i jako expert Středočeského inovačního centra a SIC Business komunity.

AI, digitalizace, business, mentoring
Pavel Wimmer, founder společnosti DNAi a expert SIC Business komunity (zdroj: SIC)

Proč je podle vás generativní AI brutálně efektivní?

DNAi máme krásný příklad ze středně velké firmy, která vyrábí kovové nástroje. Než jsme pro ni vyvinuli AI řešení, potřebovala 30 lidí, kteří manuálně kontrolovali defekty v kovech. Vzali komponent do ruky, ponořili ho do tekutiny, nastavili mikroskop a pracně pod ním hledali defekty a vady. Zvládli tak zkontrolovat každý stý kus. Díky aplikaci AI a robotizaci jsme tuhle fyzicky náročnou práci zcela odstranili. Vytvořili jsme zařízení s kamerami, kde AI rozliší defekt v řádu desetiny lidského vlasu. Firma nahradila celé oddělení dvěma pracovníky, kteří dnes už jen zlepšují algoritmy AI. Zatímco umělá inteligence přesně kontroluje všechny výrobky.

Je AI ve firmách převratná hlavně tím, že nahrazuje manuální práci?

Dokáže toho mnohem víc. Když se podíváme třeba do oblasti supply chain, AI tam velmi dobře predikuje poptávku, optimalizuje sklady, a díky tomu je schopná ušetřit peníze, které máte zbytečně vázané v zásobách. Můžete s ní ale i velmi rychle reagovat na nové trendy či změny na trhu. Když naše firma zaváděla AI do jednoho z největších soukromých přepravců zásilek v ČR, vyladili jsme predikční algoritmy tak, že přepravce určí denní počet balíků ve většině případů s přesností nad 96 %.

Dokáže ale i predikovat mimořádné situace. Dokáže předpovědět, jak se změní cena dopravy, když na trh vstoupí nový přepravce, nebo dokonce jak přepravu balíků ovlivní kupní síla obyvatel v jednotlivých krajích. Zadáte do platformy nová data a učící se algoritmy na nich vytrénujete. AI dnes vstupuje do všech oblastí firmy. Zrychluje firemní a výrobní procesy, přináší velké časové a finanční úspory, zvyšuje produktivitu i kvalitu.

Digitalizace, AI, pokročilé technologie, výroba
Díky expertům SIC můžete začít s digitalizací, zavést AI, zrealizovat svůj digitalizační projekt, získat finance na nákup pokročilých výrobních technologií a předem si je otestovat. Odborní mentoři chrání vaše zájmy a SIC většinu mentoringu hradí!

Řídíte firmu, která zavádí AI zejména do velkých společností. Své know-how ale předáváte jako expert SIC, které pomáhá hlavně malým a středním podnikům. Na jakém projektu SIC právě pracujete?

Pomáhám společnosti Alba, špičkovému výrobci a dodavateli sedacího nábytku. Má na skladech velké množství dílů, ze kterých sestavuje židle. Představte si všechna ta opěradla, sedáky, područky, mechanismy nastavení, kolečka… i spojovací prvky, které drží židle pohromadě. A představte si je v různých variantách tvarů a materiálů. Když z nich chcete vyrobit nový model židle na přání zákazníka, máte před sebou nepřeberné množství kombinací. Potřebujete vědět, které díly a prvky můžete kombinovat, abyste vytvořil podklad pro výrobu. Dosud ho vymýšlel pracovník, který se opíral o historické databáze firmy. No a my teď zjišťujeme, jestli to zadání pro výrobu dovede vytvořit AI.

Identifikovali jsme příležitost i v tom, že AI může Albě výrazně optimalizovat sklady. Když bude firma přesně vědět, které díly jsou nejvíc kompatibilní, může do nich přednostně investovat. Navíc AI dokáže rychle a přesně spočítat, které kompatibilní díly jsou levnější než jiné. A na základě historických dat dovede i predikovat budoucí poptávku zákazníků.

Vedle odborného mentoringu sdílíte své zkušenosti i jako expert SIC Business komunity. Co v ní majitelům, ředitelům a manažerům inovativních středočeských firem předáváte?

Účastnil jsem se třeba workshopu odborníků, který SIC Business komunita pořádala spolu s vědecko-technologických konsorciem Brain4Industry (B4I). Středočeské inovační centrum spoluzaložilo B4I proto, aby zvyšovalo konkurenceschopnost českých výrobních podniků pomocí digitalizace a pokročilých technologií, jako je AI. Na workshopu jsme proto ukazovali nejnovější výsledky výzkumu AI a konkrétní případové studie jejich správné aplikace do firmy. Líbí se mi, že v SIC Business komunitě můžu pomáhat jednotlivým majitelům, ředitelům a manažerům firem. Debatovali jsme třeba o tom, jak uložit všechna firemní data do cloudu, abyste je mohli pomocí AI zpracovávat. 

Networking, business, partnerství, mentoring

Vaše firma raketově roste, proč máte chuť pomáhat malým a středním firmám v rámci veřejného inovačního centra?

Velké firmy si můžou dovolit celá oddělení s vlastními AI experty nebo zavádějí umělou inteligenci pomocí velkých konzultačních společností. Malé a středně velké podniky si to většinou dovolit nemohou. A právě proto se mi líbí, že SIC a další krajská inovační centra toto know-how koncentrují a jsou schopna nadějné inovativní firmy podpořit. Libí se mi, že jsou schopna třeba i zafinancovat proof of concept, ve kterých si firmy otestují pokročilé výrobní technologie v řádu týdnů či měsíců. A že tato centra vybírají šampiony a prezentují jejich příběhy, které pak inspirují řadu dalších podnikatelů.

Jaký příběh v poslední době inspiruje vás?

Mám v živé paměti AI řešení pro inovativní rodinnou firmu, která vyráběla skvělé zdravotnické pomůcky na míru. Poptávka po nich byla desetkrát větší, než kolik její lékařští pracovníci stihli designovat. Majitelé věděli, že kdyby dovedli nahradit práci designérů umělou inteligencí, byl by to doslova game changer, protože měli v ruce unikátní výrobek. V DNAi jsme vyvinuli AI řešení tak, že umělá inteligence navrhne klidně 10 000 individualizovaných pomůcek do jediné sekundy. To je stokrát víc, než kolik firma stíhala. A v budoucnu to může být klidně i tisíckrát víc. Místo třiceti zdravotnických expertů stačí firmě jediný, který teď přesnost návrhů kontroluje.

A v budoucnu to může být klidně tisíckrát víc.

Ale pointa je, že firma díky tomu kompletně proměnila svůj byznys model, od koncových zákazníků se přesunula do B2B podnikání. Dokáže teď svůj produkt skvěle škálovat a expandovat s ním do celého světa. Dodává svým klientům už celé departmenty, jako jsou technologie pro 3D tisk či platforma pro design. Takže díky AI můžete nejen zvýšit efektivitu, ale také získat velkou konkurenční výhodu.

Čím vás AI v tomto roce nejvíce překvapila?

Tím, že se strašně rychle vyvíjí. V kombinaci s výpočetním výkonem, který se extrémně zvyšuje, dovede AI v reálném čase zpracovávat a vyhodnocovat nesrovnatelně větší množství dat než člověk i než její technologičtí předchůdci z posledních let. Převratné novinky přicházejí v zásadě každý týden.

Jak myslíte, že umělá inteligence ovlivní firmy v následujících pěti či deseti letech?

Jsem si jistý, že ovlivní úplně všechny. Abychom si rozuměli, já neprosazuji umělou inteligenci všude. Někdy si vystačíme se starou dobrou matematikou a statistikou, někdy se vyplatí kombinovat staré metody s novými a obecně je dobré zavádět AI jen tam, kde to dává ekonomický smysl. Ale přijde mi evidentní, že pokud firma nezačne hledat příležitosti, jak AI využít, tak ji konkurence převálcuje. Když umělá inteligence už teď stonásobně zrychluje a zlevňuje celou řadu procesů, tak kdo bez ní za deset let přežije? Možná přežijete, ale budete živořit. Ta efektivita je prostě brutální.

Rozhovor vedl Michal Ježek. Seznamte se s dalšími experty SIC Business komunity.