MENU

Višeň? Mango? Černý rybíz? Ochutnejte sladký industriál z Benešova

Je upřímná a nic neskrývá. Je prostě nápadně jiná. A navíc je benešovská. Tak nějak by se dala popsat nová prémiová zmrzlina, kterou kousek za Prahou vyrábí společnost PINKO. Jenže cesta k ní byla dlouhá. Na jejím konci je nyní Benešovská továrna na zmrzlinu – zbrusu nový brand, k němuž dopomohlo Středočeské inovační centrum. 

Ukázka brandingu – velkoformátový banner, který visí na sídle společnosti PINKO a. s., zobrazuje fáze výroby zmrzliny v tamní fabrice.

Když jedna italská rodina v roce 1991 založila společnost PINKO, málokdo předpokládal, že se její zmrzliny budou dělat jinak než podle italských receptur a z italských surovin. Ostatně brzy si je oblíbili klienti luxusních pizzerií, restaurací a cukráren. Jenže druhá půlka devadesátek přinesla firmě českého vlastníka, který postupně měnil receptury tak, aby zmrzlina více ladila s chuťovými pohárky tuzemského trhu.

Povedlo se. Společnost se stala stálicí mezi zdejšími výrobci zmrzliny, usídlila se v Benešově u Prahy a investovala do výrobní haly, mrazíren i vývojového centra, které sleduje nové trendy. Dnes se tak PINKO a. s. může pyšnit více než třicetiletou tradicí i nejnovějšími technologickými postupy. „Za ty roky jsme nasbírali spousty zkušeností, sestavili jsme obrovské množství receptur a vyrobili opravdu širokou škálu nejrůznějších zmrzlin. Ale my jsme chtěli ještě víc, chtěli jsme vyrobit dokonalou zmrzlinu. Vyzkoušeli jsme řadu receptů a postupů, až jsme si konečně řekli, že ji máme,“ vysvětluje Marta Janoušková, která má novou značku zmrzlin od samého počátku na starosti.

V rámci brandingu vznikl i prezentér (na obrázku jeho první část)

Čím tahle vysněná benešovská zmrzlina předčí konkurenci? Především tím, že neobsahuje vůbec nic umělého. Žádná dochucovadla, žádná barviva, žádná aromata. Zmrzlina proto vyniká čerstvou chutí ovoce, které ji tvoří až ze sedmdesáti procent. Zbytek pak obstarají voda, cukr a vláknina. „Opravdu se nám podařilo přijít s něčím, co je oproti naší stávající značce i oproti konkurenci nadstandartní. Proto jsme se rozhodli pro zcela nový brand Benešovská továrna na zmrzlinu, kterým se jasně odlišíme od ostatních zmrzlin,“ popisuje Marta Janoušková.

Díky programu INO:EX Středočeského inovačního centra navázal benešovský výrobce zmrzliny spolupráci s kreativní agenturou Proboston, která se postarala o celkovou identitu nového brandu a jeho zavedení na trh v roce 2022. „Chtěli jsme, aby všichni na první pohled poznali, že jsme opravdu jiní. Upřímní a poctiví,“ vysvětluje marketingová manažerka Marta Janoušková, proč se PINKO rozhodlo jít vlastní cestou „sladkého industriálu“.

SIC Key Account manažerky, které úspěšně provedly PINKO a. s. programem INO:EX, ochutnávají prémiovou zmrzlinu a prezentují výsledky brandingu. Vpředu Barbara Svojanovská, vzadu Milena Lakomá.

Ukázku tohoto kreativního konceptu můžete spatřit například na benešovském sídle společnosti, kde velkoformátový banner zobrazuje hravým způsobem základní fáze výroby tak, jak se odehrávají opodál ve skutečné fabrice. Stylizované ilustrace ovoce se tu vtipně propojují s industriální prvky, až si chvílemi můžete připadat jako ve slavném filmu Karlík a továrna na čokoládu. Jen vězte, že prémiová značka nabízí místo čokolády šťavnatou zmrzlinovou kombinaci Višeň & jahoda, exotickou dvojku Mango & Maracuja či jemně kyselý Černý rybíz.

V rámci brandingu vznikl i prezentér (na obrázku jeho druhá část)