MENU
Success Stories

Superhrdinové z InoSens: Umělá inteligence pro výdrž vaší dřevostavby

Žijí mezi námi, ale možná jste si jich nikdy nevšimli. V nové epizodě Superhrdinů Středočeského kraje představujeme společnost, která „dokáže vidět skrze zdi“.

Technologický start-up, který vyvinul unikátní systém monitorující vlhkost dřevěných konstrukcí. Jak funguje? Líčí technický ředitel InoSens CZ, s.r.o. Jan Včelák.

Nakoukněte do InoSens v rámci seriálu Superhrdinové Středočeského kraje

Pro stavbu domku, ale i pro příjemný interiér vašeho domova je dřevo stále oblíbenější materiál. Díky svému přírodnímu charakteru je ale citlivé na podmínky, ve kterých se nachází – podléhá vlhkosti vzduchu, která může z dlouhodobého hlediska dřevěnou konstrukci či výzdobu vašeho domova nenávratně poškodit.

Společnost InoSens proto vyvinula systém, který monitoruje vlhkost uvnitř dřevěné konstrukce od momentu, kdy začnete stavbu využívat. Včas vás upozorní, pokud se v ní vlhkost abnormálně zvýší. „Naše technologie MoistureGuard je postavená na unikátních senzorech. Troufnu si říct, že jsme je postupně vyladili natolik, že dnes patří mezi nejlepší na světě,“ říká Ing. Jan Včelák, Ph.D. „Náš vyhodnocovací algoritmus není jen prosté prahování v tom smyslu, že když vlhkost překročí například hodnotu 80%, spustí se alarm. Používáme samoučící se algoritmy umělé inteligence, které pracují s historií dat a trendem vývoje vlhkosti, a proto jsou mnohem robustnější a vykazují menší počet falešných hlášení,“ dodává technický ředitel start-upu, který vznikl v roce 2018 z odborníků Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze.

Technologie MoistureGuard chrání proti vlhkosti konstrukce dřevostaveb moderního i historického typu. Může být ale využita i v jejich blízkém okolí a vůbec všude tam, kde „hrozí riziko kondenzace vodních par, havárie na instalačních rozvodech vody, odpadů nebo otopného systému,“ uzavírá Jan Včelák s tím, že InoSens se snaží přinášet komplexní návrhy speciální elektroniky, které budou pomáhat tam, kde to společnost aktuálně potřebuje.

Schéma systému pro monitoring konstrukce