MENU
Success Stories

SIC podcast Za ušima o inovacích Medovníku originál

Doufáme, že si třetí díl našeho podcastu Za ušima opravdu vychutnáte.

Moderátor Martin Karlík v něm zpovídá Jiřího Černého, výkonného ředitele firmy VIZARD s.r.o., kterou podle chuti určitě rozpoznáte. Už šestadvacet let vyrábí voňavý Medovník originál. Dá se vůbec tradiční medový dort nějak vylepšit? Vězte, že ano. Jak? Podívejte se na rozhovor o firmě, která přišla na trh s úspěšnou novinkou Medovník originál Makový. Jsme rádi, že jsme k ní dopomohli.

„Dlouho jsme si nedokázali představit, že bychom byť jen část naší tradiční ruční výroby medových dortů měnili,“ říká Jiří Černý. Jenže covidová pandemie na začátku roku 2020 firmě ukázala, jak moc je z hlediska provozu zranitelná. „Kdyby nám onemocněla například část pekařů, celá výroba se tím zastaví a může dojít k těžko napravitelným ztrátám,“ vysvětluje výkonný ředitel Vizardu, jak se zrodila myšlenka na částečnou automatizaci výroby.

Automatizace jako cesta z krize

Kdybyste přišli do sídla Vizardu na pražském Chodově ještě v březnu 2023, viděli byste ruční manufakturu rozdělenou do tří hlavních částí. Prošli byste nejprve ruční přípravnou těsta, poté manuální pekárnou, kde se ve třísměnném provozu střídá vždy tucet pekařů a každý z nich obsluhuje tři elektrické pece věrně simulující domácí pečení. Nakonec byste v přípravně dortů potkali cukrářky, které skládají všechny dorty z pěti plátů a dvou krémů.

Teď je to jinak. „Manuální pekárnu jsme nahradili dvěma technologiemi, které se nám starají o novou kvalitu a novou lepší chuť. Máme jednu velkou výrobní linku, která měří sedmnáct metrů a ve čtyřech krocích vyrábí medový plát z nasypaného těsta. Plát potom míří do 18metrové průběžné elektrické pece,“ líčí Jiří Černý technologickou inovaci, ze které zlatavé voňavé medové pláty vyjíždí.

Jiří Černý během natáčení podcastu Za ušima v Magenta Experience Center

Produktová řada společnosti Vizard

Na základě původního Medovníku originál Classic postavil Vizard celou produktovou řadu. Najdete v ní Medovník originál Premium, který vyniká větším množstvím ořechů. Vedle něho můžete ochutnat Medovník PIKAO s pikaovou náplní do krémů nebo Medovník karamelový. Neměli byste si ale nechat ujít ani letošní novinku z máku. Za ušima prozradí, jak se Medovník originál Makový zrodil na lanovce při deštivé bikerské dovolené a jak náročný jeho vývoj byl, než se Vizard šestnáctým vzorkem trefil do jedinečné chuti. „SIC se podílel nemalou mírou na tom, že si dnes náš makový dort můžete zakoupit v síti českých hypermarketů,“ konstatuje Jiří Černý. Ve Středočeském inovačním centru jsme moc rádi, že jsme mohli programem INO:EX finančně podpořit vývoj makového medovníku i jeho marketing.

Poslouchejte Za ušima na Spotify

Projeďte si předchozí díly Za ušima

Přečtěte si celý příběh společnosti Vizard