MENU

SIC spojuje síly s partnery pro rozvoj podnikání a inovací na Mladoboleslavsku

Dne 28. 8. 2024 uzavřelo SIC memorandum o spolupráci se Středočeským krajem, Nadačním fondem Škoda Auto a HUB Mladá Boleslav, jehož cílem je posílit inovační a podnikatelskou infrastrukturu v regionu Mladoboleslavska a posílit tak odolnost regionu a jeho schopnost reagovat na změny. Toto partnerství představuje významný krok k rozvoji inovací a udržitelného podnikání v regionu, kde působí jeden z klíčových hráčů české ekonomiky. 

inovace, podpora podnikání, Středočeský kraj, Škoda Auto, inovace a podnikání ve Středočeském kraji

 Reprezentantni partnerů při podpisu memoranda: vlevo předseda správní rady NFŠA Michal Kadera (vpředu) a ředitel HUB MB Antonín Ferdan, vpravo ředitel SIC Pavel Jovanovič (vpředu) a hejtmanka SČK Petra Pecková. (Zdroj: Středočeský kraj, foto: Blanka Musílková) 

Primární oblasti spolupráce 

Partneři budou společně podporovat začínající podnikatele, inovativní firmy a veřejně prospěšné organizace na Mladoboleslavsku a zaměří se na přenos jejich nápadů a inovací do praxe. Spolupráce zahrnuje sdílení osvědčených postupů a know-how v oblasti podpory inovací a podnikání, organizaci společných akcí a realizaci strategických opatření, která zvýší inovační kapacitu podnikatelů, organizací i celého regionu.  

Jedním z prvních příkladů spolupráce je společné zapojení partnerů do vznikajícího coworkingového, inovačního a vzdělávacího centra v historické budově Klementinky v Mladé Boleslavi, jehož cílem je podpořit realizaci pozitivních změn nejen na Mladoboleslavsku, ale i v širším měřítku Středočeského kraje. Budova centra je pojmenovaná po spoluzakladateli automobilky Laurin & Klement a byla darována Václavem Klementem k využití pro potřeby znevýhodněných a osiřelých dětí. Centrum má proto ambici navázat na historický odkaz regionu a současně se stát mostem do budoucnosti. 

Přínosy spolupráce z pohledu partnerů 

„Mladoboleslavsko nabízí skvělé prostředí pro podnikatele a jsem přesvědčena, že jej díky memorandu bude možné i nadále podporovat a zatraktivnit i pro další firmy a podniky. Rozvoj podnikání v kraji má navíc pozitivní dopad i na obyvatele regionu, kterým se tak nabídnou například nové pracovní příležitosti, služby se stanou dostupnějšími a zvýší se životní úroveň,“ zdůrazňuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. „Díky aktivitám Středočeského inovačního centra se navíc daří vtáhnout do kraje nejen malé a střední podnikatele, ale také instituce z oblasti vědy a výzkumu,“ dodává Petra Pecková.  

Středočeský kraj je největším krajem v Česku a zároveň regionem s největší disparitou. Proto Středočeské inovační centrum (SIC) podporuje ve všech oblastech regionu inovátory a podnikavé lidi, aby proměnili své nápady v inovace a ty následně v úspěch. „Jsme rádi, že na Mladoboleslavsku vzniká v podobě HUB Mladá Boleslav silný partner, který má velmi podobnou misi,“ říká k podpisu memoranda ředitel SIC Pavel Jovanovič. Díky tomu budeme moci zlepšit dosah služeb SIC do této části regionu a hledat s HUBem vzájemné synergie, které umožní nabídnout začínajícím podnikatelům Mladoboleslavska ještě kvalitnější a komplexnější služby, které podpoří jejich podnikání v počáteční fázi i následné expanzi,“ konstatuje Pavel Jovanovič.  

inovace, podpora podnikání, Středočeský kraj, Škoda Auto, inovace a podnikání ve Středočeském kraji

Reprezentanti partnerů bezprostředně po podpisu memoranda. (Zdroj: Středočeský kraj, foto: Blanka Musílková) 

Z pohledu HUB Mladá Boleslav (HUB MB) jsou témata pro rozvoj Mladoboleslavska klíčová nejen pro město Mladá Boleslav, ale i pro celý středočeský region, potažmo Českou republiku. „Proto je pro nás zásadní spolupracovat na plnění strategických intervencí s takovými partnery jako je SIC a Středočeský kraj. To nám všem umožní šetřit síly a zaměřovat se na to, co skutečně regionu v oblasti podnikání a podnikavosti pomůže,“ zdůrazňuje principy spolupráce ředitel HUB MB Antonín Ferdan. „Díky memorandu můžeme vzájemně sdílet zdroje a znalosti tak, abychom zvyšovali dopad aktivit všech partnerů,“ zdůrazňuje principy spolupráce ředitel HUB MB Antonín Ferdan. „Můžeme začít od skutečně malých a jednoduchých aktivit, jakými je podpora a iniciace veřejně prospěšných aktivit, a současně budovat podnikatelský ekosystém 21. století,“ říká Antonín Ferdan.  

„Mladoboleslavsko bylo vždy formováno podnikavostí, kreativitou a pracovitostí místních obyvatel. Na tento odkaz nyní navazujeme ve spolupráci se Statutárním městem Mladá Boleslav a dalšími partnery s cílem dále rozvíjet tento regionální potenciál,“ zdůrazňuje k podpisu memoranda předseda správní rady Nadačního fondu Škoda Auto (NFŠA) Michal Kadera. „Naše cesta směřuje k posílení podnikatelského prostředí a k přípravě na budoucí výzvy prostřednictvím inovací. V duchu principů našeho nadačního fondu chceme rovněž podpořit rozkvět místních komunit a posílit jejich vztah k místu, kde žijí,“ dodává Michala Kadera.  

Kontakt pro média:  

Michal Ježek 

+420 608 940 222 

  

Představení partnerů memoranda  

Středočeský kraj jako územní samosprávný celek všestranně rozvíjí středočeský region jako místo, kde se dobře žije a podniká. Systematicky rozvíjí inovační prostředí v kraji primárně prostřednictvím Středočeského inovačního centra, jehož je zřizovatelem.  

Středočeské inovační centrum podporuje podnikavé lidi ve středočeském regionu, jejich nápady a inovace, které zlepšují svět kolem nás. Akceleruje růst a expanzi firem, přenáší výsledky vědy a výzkumu do praxe a zapojuje podnikatele a inovátory do nových sítí spolupráce i v mezinárodním měřítku.  

HUB Mladá Boleslav, z.ú. aktivně propojuje vědu a podnikání, neziskové projekty a komunity primárně na Mladoboleslavsku. Podporuje nápady s pozitivním a trvale udržitelným dopadem na společnost v sociální, environmentální a ekonomické oblasti.  

Nadační fond Škoda Auto přispívá k udržitelnému rozvoji a zvyšování atraktivity regionů, kde má jeho zakladatel své výrobní závody (Mladoboleslavsko, Rychnovsko a Vrchlabsko). Společnou snahou NFŠA a Škoda Auto je podpořit konkrétními projekty přeměny regionů v místa, kde se dobře žije, pracuje i podniká. Mezi priority nadačního fondu patří rozvoj občanské společnosti a veřejného prostoru, podpora kultury a vzdělávání.