Covid-Podnikatelé

MENU

Program podpory zaměstnaneckých míst Antivirus se prodlužuje do konce května, obnovují se parkovací zóny

Do května budou moct od státu dostat náhradu mzdy zaměstnavatelé, kteří museli kvůli pandemii koronaviru omezit činnost. O prodloužení programu Antivirus rozhodla v pondělí 27. dubna vláda. Ministři také schválili obnovení parkovacích zón, a to od úterý 28. dubna.

Na základě programu Antivirus s platností od 12. března stát zaměstnavatelům kompenzuje náhradu mzdy, kterou v souvislosti s uzavřením či omezením provozu firmy vyplácí zaměstnancům. Nově se tento program prodlužuje do konce května. Podrobnosti jsou k dispozici zde.     

Vláda rovněž:

  • schválila návrh na oddlužení vybraných státem řízených nemocnic. Ve prospěch Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce, Thomayerově nemocnice, Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, které mají dlouhodobě problém splácet závazky a pandemie koronaviru situaci zhoršuje, se uvolní z vládní rozpočtové rezervy téměř 6,6 miliardy korun. Podrobnosti jsou k dispozici zde.
  • souhlasila s nasazením příslušníků Armády ČR v zařízeních provozovaných poskytovateli zdravotních služeb, která poskytují následnou lůžkovou léčebně rehabilitační péči. Vojáci vypomohou v léčebnách dlouhodobě nemocných a zařízeních sociálních služeb, domovech pro seniory, v Chebu a v Mariánských Lázních, kde se mezi klienty a zaměstnanci objevilo ložisko nákazy nemocí covid-19 a zařízení by péči o klienty vlastními silami nemohla zvládnout.
  • schválila navýšení finančních prostředků v souvislosti s výpomocí při zvládnutí epidemie koronaviru, a to na služební platy vojáků z povolání ve výši 35,59 milionu korun, na platy příslušníků Celní správy o 44,18 milionu korun, na platy policistů o 783,89 milionu korun a platy příslušníků Hasičského záchranného sboru o 99,76 milionu korun.
  • rozhodla, že se s účinností od 28. dubna zruší krizové opatření, kterým bylo obcím zakázáno po dobu trvání nouzového stavu vybírat poplatky za parkování na místních komunikacích, tzv. zónách placeného stání.

Ministři také schválili:

  • dva materiály Ministerstva průmyslu a obchodu, které souvisí s energetikou – posouvají dál výstavbu nových jaderných zdrojů a slaďují podporované zdroje energie s pravidly požadovanými Evropskou komisí.
  • nový zákon o soukromé bezpečnostní činnosti – má pomoci odstranit z trhu nekvalitní či rizikové provozovatele a zkvalitnit tyto soukromé bezpečnostní služby. Podrobnosti jsou k dispozici zde.
  • novelu daňového řádu – počítá s projektem MOJE daně, který má mimo jiné pomoci zjednodušit daňový systém a podpořit elektronizaci správy daní, jde o upravený dříve připravený návrh, který v minulosti neuspěl v Parlamentu. Zjednodušuje kontrolní postupy, reviduje sankční systém, nově upravuje problematiku vracení daňového odpočtu a účinnost se posunuje na 1. leden 2021.

Kompletní výsledky jednání vlády najdete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-27–dubna-2020-181224/.

Zdroj: MPO