MENU
Success Stories

Fair & Bio praží 100 % férovou kávu

Podnikají s kávou, kterou milují. Záleží jim na lokální komunitě a zároveň využívají zkušeností z globálního systému fair trade. Nedělají drastické změny, ale neustále hledají inovativní řešení.

Business si u nich podává ruku s ohleduplností vůči životnímu prostředí a s péčí o konkrétní lidi. Proto jsme v SIC rádi, že jsme mohli Fair & Bio pražírně pomoci, aby proměnila své nápady v úspěch. 

Na začátku byla odvážná vize. Pražit kávu, která bude stoprocentně férová. Vůči lidem i vůči planetě. Psal se rok 2013 a tým nadšenců se právě chystal založit sociální podnik v Kostelci nad Labem, který bude pražit jen kávová zrna přesně známého původu.

Vlevo spoluzakladatelka Fair & Bio pražírny Markéta Vinkelhoferová, vpravo marketingová manažerka Lucie Doubicová

Při pohledu na český trh to nemuselo znít realisticky. „Ne, že bychom byli první, ale českých zpracovatelů fairtradové kávy tu bylo hrozně málo,“ vzpomíná na začátky spoluzakladatelka Fair & Bio pražírny Markéta Vinkelhoferová. Většina takové kávy se totiž do Česka dovážela už pražená zejména z Německa a dalších evropských zemí. A celkově měla káva v ČR od myšlenek fair trade systému poměrně daleko. Systému, který podporuje spravedlivý mezinárodní obchod, zejména pěstitele globálního Jihu – Latinské Ameriky, Asie a Afriky, dbá o jejich pracovní podmínky  a v poslední době přidává péči o životní prostředí pro celkovou udržitelnost podnikání. „A nám o přesně tuhle rovnováhu šlo,“ vysvětluje Markéta Vinkelhoferová, proč svoji kávu od počátku  prodávají s  certifikací Fairtrade. 

Ve skutečnosti měli ale zakladatelé Fair & Bio pražírny ve středočeském Kostelci nad Labem ambici ještě větší. „Chtěli jsme, aby naše pražírna byla v širším smyslu sociální podnik. To znamená, že zaměstnáváme znevýhodněné lidi s fyzickým či mentálním hendikepem, ale máme i další přínosy – pro region a životní prostředí,“ doplňuje Markéta Vinkelhoferová s tím, že Fair & Bio pražírna není ani chráněná dílna ani sociální služba či charita. „Kdo jsme? Podnik, který se snaží být co nejvíc profesionální, ale zároveň ctí péči o lidi a planetu. Děláme to skrze naše produkty i třeba skrze naše působení na akcích, kde koncept udržitelného podnikání propagujeme,“ konstatuje dnes i jako předsedkyně představenstva Fair & Bio družstva, pod kterým Fair & Bio pražírna funguje od roku 2013 a navazuje tak na téměř 180 letou tradici spolkového podnikání v českých zemích.

Bezobalová káva v nepropustné airspace plastové dóze (zdroj: e-shop Fair & Bio pražírny)

Bezobalové předplatné

Jak přesně udržitelné podnikání Fair & Bio pražírny funguje? „Jednak je drtivá většina naší kávy bio a když se podíváte na naše produkty, uvidíte tam třeba bezobalovou kávu, kterou nabízíme ve vratných barelech pro velkoobchodní zákazníky a v nepropustné plastové dóze pro maloobchodní zákazníky, kteří si ji v rámci předplatného objednávají domů,“ říká marketingová manažerka Lucie Doubicová. „Lámali jsme si hlavu, jakou nádobu vybrat, aby se dala použít opakovaně, ale přitom v ní pražená zrnka nezvětrala a nežlukla,“ vysvětluje s tím, že káva v plastové dóze a vratných barelech tyto nároky splňuje, dobře se skladuje a oblíbili si ji proto maloobchodní zákazníci, firmy, gastro provozovny, ale i koncoví zákazníci e-shopu Fair & Bio, kteří ji získávají v rámci předplatného. 
Bezobalové předplatné není jediný způsob, jak se Fair & Bio pražírna snaží naplňovat potřeby zákazníků. Neustále hledá nová inovativní řešení – aktuálně například vyvíjí úplně nové řešení bezobalové kávy. 

Zástupci pěstitelských družstev z Latinské Ameriky na návštěvě v kostelecké Fair & Bio pražírně (zdroj: Fair & Bio pražírna)

Systém fair trade

Díky zapojení do systému fair trade využívá Fair & Bio pražírna online platformu, která jí umožňuje vyhledávat certifikované dodavatele v transparentním dodavatelském řetězci, takže přesně ví, kde a za jakých podmínek byla káva vypěstována a přes koho doputuje až do kostelecké pražírny. Proč je to důležité? Například proto, že dětská práce ze světa ještě nevymizela. Fair trade zahrnuje podporu pěstitelů a zaměstnanců na kávových farmách, klíčová je pro něj ale i péče o životní prostředí, protože země globálního Jihu se potýkají s dopady klimatických změn. V poslední době navíc velmi tvrdými, jako jsou záplavy, sucha či napadení rostlin. „Proběhla vlna kávové rzi, která v Latinské Americe zdecimovala až polovinu kávovníků, takže se tam musí hodně obnovovat kávové háje,“ doplňuje Markéta Vinkelhoferová. 
„Víme přesně, ze kterého pěstitelského družstva, kooperativy nebo asociace naše káva pochází, za jakých podmínek pro lidi a planetu byla vypěstována a kterým dodavatelským řetězcem k nám přicestovala. Díky systému fair trade máme jistotu, že k nám dorazí tím nejkratším a nejtransparentnějším možným způsobem. Zároveň je Bio, protože byla vypěstována ekologicky. No a poslední součást příběhu naší 100% férové kávy je, že byla zpracována v našem českém sociálním podniku,“ říká s úsměvem roztleskávačka udržitelnosti a důstojného života Markéta Vinkelhoferová.

Foto týmu Fair & Bio pražírny (zdroj: www.fair-bio.cz)

Spolupráce se Středočeským inovačním centrem (SIC)

Díky své schopnosti vymýšlet a zavádět do svého podnikání inovativní řešení zaujala Fair & Bio pražírna SIC natolik, že v jeho novém programu Cirkulárka společně realizovaly tzv. cirkulární audit. Jak přesně proběhl? „Středočeské inovační centrum nám poskytlo odbornou konzultantku, se kterou jsme identifikovali konkrétní místa v pražírně, kde můžeme pracovat efektivněji a udržitelněji,“ popisuje Markéta Vinkelhoferová spolupráci, díky níž pražírna už zavedla několik úspěšných změn. 
Díky programu Cirkulárka se Fair & Bio pražírna podívala na svoji provozovnu pod drobnohledem: na spotřebu energií, tok materiálů i charakter obalů. Zařídila ale také nové prostory dle doporučení auditorky, a to ekologicky a citlivě vzhledem k potřebám fyzicky či mentálně handikepovaných zaměstnanců. „Máme z toho radost, protože změna má pozitivní dopad i na jejich psychické zdraví. Pro naše zaměstnance je práce příležitost, jak se socializovat, zároveň ale potřebují komfortní prostor, který jim zaručí klid na pečlivou práci. A to se povedlo,“ uzavírá marketingová manažerka sociálního podniku Fair & Bio pražírna Lucie Doubicová.